Αρχική Σελίδα Ιστορία Η ΘΕΡΜΟΠΗΓΗ ΤΩΝ 7.000.000 ΕΤΩΝ - Ιστορικό
Article Index
Η ΘΕΡΜΟΠΗΓΗ ΤΩΝ 7.000.000 ΕΤΩΝ
Ιστορικό
2011 επίσημη παρουσίαση της έκθεσης στο κοινό
Διεθνής Αντίκτυπος
Ομάδα παλαιοντολογικών ερευνών
All Pages

Ιστορικό

Το καλοκαίρι του ’97 καθώς πήγαινε να μαζέψει ρίγανη ο σιδηροδρομικός Γιώργος Τομπουλίδης παρατήρησε, σ΄ ένα μονοπάτι, στη θέση Πεύκα της Θερμοπηγής απολιθωμένα οστά ζώων.

Ένα χρόνο μετά έφερε ένα δείγμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και η παλαιοντολόγος Δρ. Ευαγγελία Τσουκαλά, διαπίστωσε το μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον.  Αμέσως με τους συνεργάτες της επισκέφθηκε την περιοχή.

Οι ανασκαφές, που ξεκίνησαν από το 1998 υποστηρίχτηκαν από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών και τον τότε Δήμο Σιδηροκάστρου.

Τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά καθώς η αφθονία των απολιθωμάτων και η ποικιλία στη σύνθεση της πανίδας δίνει σημαντικά  στοιχεία: προσδιορίστηκαν ιππάρια (κοντόσωμα άλογα με τρία δάκτυλα στα πόδια τους σε αντίθεση με τα σημερινά που είναι ψηλότερα και με ένα δάκτυλο στο πόδι), ρινόκεροι, μαστόδοντες (προϊστορικοί ελέφαντες), καμηλοπαρδάλεις, γαζέλες, αντιλόπες, μεγάλα σαρκοφάγα (μαχαιρόδοντες, ύαινες), μικρά σαρκοφάγα που πιθανόν ανήκουν στις οικογένειες των μουστελιδών κ.ά.

Το πιο σημαντικό εύρημα μέχρι τώρα είναι το καλύτερα παγκοσμίως διατηρημένο κρανίο του αγκυλοθήριου, ενός περισσοδάκτυλου φυτοφάγου ζώου στην ίδια τάξη των αλόγων και ρινόκερων.



ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Banner
Banner
Banner
Πέμπτη
18
Απριλίου
Ανατ.: 05.47
Δύση: 19.08
Σελήνη
10 ημερών
Πέμπτη του Μεγάλου Κανόνος,
Ιωάννου, Κοσμά, Ιωάννου Ιωαννίνων
1453
Αποκρούεται νυχτερινή επίθεση τουρκικών δυνάμεων κατά της Κωνσταντινουπόλεως.
1821
Νίκες των Ελλήνων στους Μόλους και στην Σέλιμνα Μαντινείας.
Το φρούριο της Μανδενίτσης Φθιώτιδος παραδίδεται στον Διοβουνιώτη.
1829
Παραδίδεται από την τουρκική φρουρά στις Ελληνικές δυνάμεις η Ναύπακτος και υψώνεται στο Φρούριό της η Ελληνική Σημαία.
1878
Υπογράφεται στο χωριό Σμόκοβο του όρους Όθρυς ανακωχή μεταξύ των Ελλήνων επαναστατών και των Τούρκων.
1914
Επίθεση κατά βορειοηπειρωτικού σώματος στο Τεπελένι.
1922
Απελευθέρωση της Νέας Εφέσου.
1941
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τα Σέρβια Κοζάνης και την Καλαμπάκα.
Αυτοκτονεί στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής.

γη ανδρών επιφανών

Αναστάσιος Π. Πολυζωΐδης (1802-1873) Δικαστής υπουργός
Είναι ο δικαστής που αρνήθηκε να υπογράψει τη θανατική καταδίκη του Θ. Κολοκοτρώνη με συνέπεια την άγρια κακοποίησή του και φυλάκισή του. Σπούδασε νομικά και ιστορία στη Γερμανία. Υπήρξε γραμματικός του Α. Μαυροκορδάτου και ο βασικός συντάκτης του συντάγματος της Α' εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου.
Επί Οθωνα διορίστηκε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και σύμβουλος επικρατείας για να γίνει αργότερα υπουργός Παιδείας και Εσωτερικών. Τότε εξέδωσε το βασιλικό διάταγμα «περί συστάσεως του πανεπιστημίου Αθηνών», ίδρυσε τη βιβλιοθήκη του και έβαλε τις βάσεις της ελευθεροτυπίας με τον «περί τύπου» νόμο της 23.11.1837. Έγραψε πολλά και αξιόλογα έργα