Αρχική Σελίδα Ιστορία Η ΘΕΡΜΟΠΗΓΗ ΤΩΝ 7.000.000 ΕΤΩΝ
Article Index
Η ΘΕΡΜΟΠΗΓΗ ΤΩΝ 7.000.000 ΕΤΩΝ
Ιστορικό
2011 επίσημη παρουσίαση της έκθεσης στο κοινό
Διεθνής Αντίκτυπος
Ομάδα παλαιοντολογικών ερευνών
All Pages

P1010476Μεγάλη επιτυχία σημειώνουν οι παλαιοντολογικές ανασκαφές στη Θερμοπηγή.

Μετά από πολλά χρόνια, λόγω έλλειψης οικονομικής στήριξης, η Ευαγγελία Τσουκαλά, αναπλ. καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να συνεχίσει την έρευνά της με έναυσμα την πρόσκληση για συμμετοχή του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Έτσι η ομάδα παλαιοντολογικών ανασκαφών του ΑΠΘ, με 19 αυστριακούς φοιτητές με την  καθηγήτριά τους Dr Doris Nagel, ξεκίνησαν ανασκαφές στη θέση Πευκάκια από τις 22 Αυγούστου μέχρι 2 Σεπτεμβρίου 2011.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά αφού ήλθαν στο φως άφθονα απολιθωμένα οστά ζώων που έζησαν στην περιοχή πριν από 7.000.000 χρόνια.

Φωτο: Τα απολιθώματα, μετά την αποκάλυψή τους στη θέση, περιβάλλονται σε καλούπια από γύψο για την ασφαλή μεταφορά τους και στο εργαστήριο ακολουθεί λεπτομερειακός καθαρισμός  από το συνεκτικό ίζημα και συντήρηση με ειδικά εργαλεία και βελόνες. Ο δήμαρχος παρακολουθεί τη διαδικασία.


Ιστορικό

Το καλοκαίρι του ’97 καθώς πήγαινε να μαζέψει ρίγανη ο σιδηροδρομικός Γιώργος Τομπουλίδης παρατήρησε, σ΄ ένα μονοπάτι, στη θέση Πεύκα της Θερμοπηγής απολιθωμένα οστά ζώων.

Ένα χρόνο μετά έφερε ένα δείγμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και η παλαιοντολόγος Δρ. Ευαγγελία Τσουκαλά, διαπίστωσε το μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον.  Αμέσως με τους συνεργάτες της επισκέφθηκε την περιοχή.

Οι ανασκαφές, που ξεκίνησαν από το 1998 υποστηρίχτηκαν από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών και τον τότε Δήμο Σιδηροκάστρου.

Τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά καθώς η αφθονία των απολιθωμάτων και η ποικιλία στη σύνθεση της πανίδας δίνει σημαντικά  στοιχεία: προσδιορίστηκαν ιππάρια (κοντόσωμα άλογα με τρία δάκτυλα στα πόδια τους σε αντίθεση με τα σημερινά που είναι ψηλότερα και με ένα δάκτυλο στο πόδι), ρινόκεροι, μαστόδοντες (προϊστορικοί ελέφαντες), καμηλοπαρδάλεις, γαζέλες, αντιλόπες, μεγάλα σαρκοφάγα (μαχαιρόδοντες, ύαινες), μικρά σαρκοφάγα που πιθανόν ανήκουν στις οικογένειες των μουστελιδών κ.ά.

Το πιο σημαντικό εύρημα μέχρι τώρα είναι το καλύτερα παγκοσμίως διατηρημένο κρανίο του αγκυλοθήριου, ενός περισσοδάκτυλου φυτοφάγου ζώου στην ίδια τάξη των αλόγων και ρινόκερων.


Το 2001 έγινε η ανακαίνιση του σχολείου της Θερμοπηγής και η μετατροπή του σε θεσμοθετημένο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του τότε Δήμου Σιδηροκάστρου.

AgkylotheriumΔέκα χρόνια μετά πραγματοποιείται η επίσημη παρουσίαση της έκθεσης στο κοινό, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τον προϊστορικό πλούτο της περιοχής.

Στην εκδήλωση αυτή πρόκειται να γίνει και η παράδοση στο Δήμαρχο Σιντικής του κρανίου του αγκυλοθηρίου, το οποίο μετά τη μελέτη του θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο κοινό της περιοχής.

Η ανασκαφές, πέρα από το επιστημονικό ενδιαφέρον, εμπλουτίζουν το Μουσείο δίνοντας την ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη στο πλαίσιο μιας γεωτουριστικής διαδρομής στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών, με στόχο να συνδέσει την προϊστορία της περιοχής με το φυσικό πλούτο των σπηλαίων και των μοναδικών βιοτόπων, όπως αυτός της Κερκίνης.


Διεθνής αντίκτυπος

Με τη δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό του αρτιότερου κρανίου του αγκυλοθηρίου, η Θερμοπηγή έγινε παγκοσμίως γνωστή στους παλαιοντολόγους.

Η συμμετοχή του Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας της Πανεπιστημίου της Βιέννης δείχνει τη σπουδαιότητα απόκτησης εμπειρίας σε παλαιοντολογικές ανασκαφές που σπανίζουν γενικά στην Ευρώπη.


Ομάδα παλαιοντολογικών ερευνών και ανασκαφών

Ευαγγελία Τσουκαλά

Βασίλειος Μακρίδης

Ευάγγελος Βλάχος

Αλέξανδρος Ξάφης

Χαράλαμπος Κεβρεκίδης

Γεώργιος Λαζαρίδης

Μαρία Χατζοπούλου

Μαρία Κωνσταντινίδου

Ηρακλής Καλογερόπουλος

Νικόλαος Τσιγκιρλιώτης

Doris Nagel

Roland Mayer

Franz Mayer

Rica Stepanek

Johannes Klietmann

Pamela Petrika

Anna-Katherina Mautner

Ramona Schmidt

Gabriel Olbrich

Tanja Knorke

Anna Antonitsch

Wolfgang Eder

Lisa Schmidinger

Melanie Huetterer

Caro Blum

Kristof Veitschegger

Daniela Hwracek

Viktoria Strohscheider

Daria Nagel

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Banner
Banner
Banner
Παρασκευή
19
Απριλίου
Ανατ.: 05.46
Δύση: 19.09
Σελήνη
10 ημερών
Ακάθιστος Ύμνος,
Πανφουτίου ιερομάρτυρος
1453
Τουρκικές θηριωδίες κατά των Ελλήνων στην Πριγκηπόνησσο.
1819
Οι κάτοικοι της Πάργας αναγκάζονται από τον Αλή Πασά να εκπατριστούν στην Κέρκυρα και στα άλλα νησιά του Ιονίου.
1825
Ο τουρκικός στόλος του Χαλήλ Μπέη αποβιβάζει στρατό στην Μεθώνη.
1878
Οι Θεσσαλοί επαναστάτες, υπό τους Γαρενή, Μπασδέκη και Κασοβέτη νικούν τους Τούρκους στην Μακρυνίτσα.
1897
Μάχη στο Μουζάκι Θεσσαλίας.
1941
Αρχίζει η εισβολή των Βουλγάρων στην Μακεδονία.
Ο Ελληνικός Στρατός εκκενώνει το Δέλβινο και τους Αγ. Σαράντα.

γη ανδρών επιφανών

Γιώργος Σωτηριάδης (1852) Ακαδημαϊκός
Απόφοιτος της φιλοσοφικής σχολής Αθηνών διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Μονάχου στη φιλοσοφία με σπουδές στην Αρχαιολογία (Βόνη) και την ιστορία (Βασιλεία Ελεβετίας). Στην Ελλάδα αρθρογράφησε και έκανε ανασκαφές σε διάφορα μέρη. Υπήρξε ένας από τους 37 πρώτους ακαδημαϊκούς το 1926. Δημιούργησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από τη θέση του πρύτανη.