Αρχική Σελίδα Ιστορία

Αναφορές και άρθρα για την Ιστορία της περιοχής.

 

Μια περιήγηση στο παρελθόν της Σιντικής...

P1010476Μεγάλη επιτυχία σημειώνουν οι παλαιοντολογικές ανασκαφές στη Θερμοπηγή.

Μετά από πολλά χρόνια, λόγω έλλειψης οικονομικής στήριξης, η Ευαγγελία Τσουκαλά, αναπλ. καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να συνεχίσει την έρευνά της με έναυσμα την πρόσκληση για συμμετοχή του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Έτσι η ομάδα παλαιοντολογικών ανασκαφών του ΑΠΘ, με 19 αυστριακούς φοιτητές με την  καθηγήτριά τους Dr Doris Nagel, ξεκίνησαν ανασκαφές στη θέση Πευκάκια από τις 22 Αυγούστου μέχρι 2 Σεπτεμβρίου 2011.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά αφού ήλθαν στο φως άφθονα απολιθωμένα οστά ζώων που έζησαν στην περιοχή πριν από 7.000.000 χρόνια.

Φωτο: Τα απολιθώματα, μετά την αποκάλυψή τους στη θέση, περιβάλλονται σε καλούπια από γύψο για την ασφαλή μεταφορά τους και στο εργαστήριο ακολουθεί λεπτομερειακός καθαρισμός  από το συνεκτικό ίζημα και συντήρηση με ειδικά εργαλεία και βελόνες. Ο δήμαρχος παρακολουθεί τη διαδικασία.

Read more...

Η άκρη του νήματος χάνεται στα απύθμενα βάθη του χρόνου. Αδιάψευστοι μάρτυρες τα μνημεία παλαιολιθικής εποχής. Αναφορές υπάρχουν στον Όμηρο και τον Ηρόδοτο. Οι πρώτοι κάτοικοι φαίνεται να ήρθαν από τη Λήμνο και ήταν οι Σίντιοι από τους οποίους πήρε το όνομα και η ομώνυμη επαρχία. Η έκφραση «μήλο της έριδος» κουμπώνει τέλεια με την ιστορία του τόπου. Βούλγαροι, Σέρβοι, Νορμανδοί, Τούρκοι και Γερμανοί το διεκδίκησαν και το αιματοκύλησαν.

Read more...

Το Άγκιστρο είναι το βορειότερο χωριό του νομού Σερρών. Χτισμένο στους πρόποδες του ομώνυμου όρους, δεσπόζει ακριβώς δίπλα στη συνοριακή γραμμή με τη γειτονική Βουλγαρία.
Η ιστορία του χωριού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Επί βασιλείας Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας, 4ος αιώνας π.Χ, λειτουργούσαν στο όρος Άγκιστρο, μεταλλεία σιδήρου και χρυσού, που χρηματοδότησαν, μαζί με το Παγγαίο, την πανελλήνια εξόρμηση κατά των Περσών, με την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία.

Read more...

Η "ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΒΕΤΡΙΝΑΣ" ( 25,26,27/6/1913)
"Το 1ο Σύνταγμα Ευζώνων εξόρμησε κατά των εχθρικών θέσεων στο Νέο Πετρίτσι, στις 8 το πρωί. Γρήγορα έφτασε στο σημείο όπου είχαν κρυφθεί οι Έλληνες του χωριού, που έσπευσαν με άκρατο ενθουσιασμό και δάκρυα στα μάτια να υποδεχθούν και να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των κουρασμένων ευζώνων, επικεφαλής των οποίων υπήρξε ο μετέπειτα στρατηγός Γεώργιος Κονδύλης. Τα υψώματα πάνω απ' το χωριό, όπου βρίσκεται σήμερα το 567 Τ.Π- ήταν καλά οχυρωμένα από τους Βουλγάρους. Εκεί είχαν τοποθετηθεί τα 4 τοπομαχικά πυροβόλα, που δυσκόλευαν στο έπακρο τις κινήσεις των ελληνικών τμημάτων, γύρω από το χωριό. Χρειάστηκε λοιπόν μια νέα προσπάθεια για την κατάληψη και την εκδίωξη του εχθρού. Στις 9 το πρωί ο λόχος ευζώνων, με επικεφαλή τον λοχαγό Γεώργιο Παπαδόπουλο, κινήθηκε προς γενική επίθεση, σώμα με σώμα με τον εχθρό. Ο γενναίος λοχαγός, με το περίστροφο στο χέρι και οδηγώντας τους άνδρες τους στα εχθρικά οχυρά, έπεσε νεκρός από βουλγαρικό βόλι. Οι εύζωνοι όμως δεν πτοήθηκαν. Προχώρησαν ακάθεκτοι και με την χαρακτηριστική ιαχή «Αέρα» κατέλαβαν τα 4 πυροβόλα, εκτοπίζοντας τους εναπομείναντες Βουλγάρους, που τράπηκαν σε άτακτη φυγή προς τον Στρυμόνα.

Read more...

More Articles...

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Banner
Banner
Banner
Τρίτη
19
Μαρτίου
Ανατ.: 06.36
Δύση: 18.37
Σελήνη
9 ημερών
Χρυσάνθου και Δαρείας μαρτύρων
1205
Ολόκληρη η βορειοδυτική Μικρά Ασία περιέρχεται στους Λατίνους.
1770
Απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την πολιορκία της Κορώνης.
1914
Οι Αλβανοί πνίγουν στο αίμα εξέγερση των Ελλήνων της Κορυτσάς.
1919
Αποφασίζεται και επιτυγχάνεται η εκκένωση της Οδησσού και η σύμπτυξη προς Βεσσαραβία.
1941
Ισχυρή ιταλική επίθεση στο μέτωπο Τρεμπεσίνας αποκρούεται με βαρύτατες απώλειες για τους Ιταλούς.
1959
Η Ελληνική Βουλή ανακηρύσσει ομοφώνως "άξιον της Πατρίδος" τον αρχηγό της ΕΟΚΑ Γεώργιο Γρίβα (Διγενή).

γη ανδρών επιφανών

Ιωάννης Παναγιωτίδης (1936-1991) βουλευτής
Δικηγόρησε στο Σιδηρόκαστρο και τις Σέρρες. Χρημάτισε νομάρχης Δωδεκανήσου και εκλέχτηκε τέσσερις φορές βουλευτής με το κόμμα της ΝΔ.