Αρχική Σελίδα Αγροτικά Θέματα

Ανακοινώσεις και ενημέρωση για τα αγροτικά θέματα.

Το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών με την ευκαιρία έναρξης της νέας εμπορικής περιόδου των καρπουζιών και πεπονιών και με σκοπό την εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας, υπενθυμίζει ότι:
 οι εμπλεκόμενοι στη διακίνηση και εμπορία των νωπών οπωροκηπευτικών υποχρεούνται για την εγγραφή τους στη βάση δεδομένων ή «Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ)». Για την εγγραφή στο ΜΕΝΟ οι υπόχρεοι υποβάλλουν στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Αίτηση-Δήλωση με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.
Κάθε συναλλασσόμενος που είναι εγγεγραμμένος στη βάση δεδομένων υπόκειται στην υποχρέωση να αναγγέλλει εγκαίρως τον τόπο και τον χρόνο που θα προβεί σε αποστολή/εξαγωγή προς την Ε.Ε. ή Τρίτες Χώρες καθώς και παραλαβή/εισαγωγή από την Ε.Ε. ή Τρίτες Χώρες νωπών οπωροκηπευτικών. 
Η αναγγελία φορτίου νωπών οπωροκηπευτικών για τα παραπάνω στάδια καθίσταται υποχρεωτικά ψηφιακή( ηλεκτρονική καταχώρηση μέσω της σχετικής φόρμας ψηφιακής αναγγελίας που είναι διαθέσιμη από το site του Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.: www.minagric.gr).

Εάν  μετά από έλεγχο της αρμόδιας αρχής διαπιστωθεί μη συμμόρφωση, σε σχέση με τις απαιτήσεις των διατάξεων της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον Νόμο 4235/2014,  επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Γι περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απαυεθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής τη ΠΕ Σερρών στο τηλ. 2321355193.

Από το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Υποδομών (Υ.Ζ.–Κ.Α.Φ.Ε.) της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής, που αφορούν στην ενημέρωση κυνηγών, φυλάκων θήρας, μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων, για τη συμβολή τους στην προσκόμιση νεκρών ή ημιθανών άγριων πτηνών για την επιζωοτιολογική διερεύνηση της γρίπης των πτηνών.

Σύμφωνα με την έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων (Υ.Α. 1970/66273/19.06.2017 – ΦΕΚ Β΄ 2193/27.06.2017), προβλέπεται αποζημίωση των 20 ευρώ των κυνηγών, φυλάκων θήρας και των μελών των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προσκόμιση στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές νεκρών ή ημιθανών άγριων πτηνών, μη πυροβολημένων, που ανήκουν σε συγκεκριμένα είδη «υψηλού κινδύνου», σύμφωνα με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3 του προγράμματος επιζωοτιολογικής διερεύνησης γρίπης των πτηνών και ταυτόχρονα πρέπει να δίνεται βαρύτητα σε γεωγραφικές περιοχές, με σημαντικές εκτάσεις υδατοσυλλογών (υδροβιότοποι, ποτάμια, λίμνες, δέλτα ποταμών, λιμνοθάλασσες κ.λπ.) και έντονη την παρουσία πτηνοτροφικού κεφαλαίου, σύμφωνα με το ανωτέρω πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, πριν την όποια διαδικασία συλλογής και παράδοσης νεκρών ή ημιθανών άγριων πτηνών, θα πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες και τα κτηνιατρικά εργαστήρια, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες.

Για την καταβολή της αποζημίωσης θα πρέπει να προσκομίζονται στις κτηνιατρικές αρχές:

1. Έντυπο αποστολής δειγμάτων κατάλληλα συμπληρωμένο (Υπόδειγμα IVα)

2. Αίτημα πληρωμής (Υπόδειγμα IVβ)

3. Έγγραφο που να αποδεικνύει την ιδιότητα του αιτούντος (κυνηγός ή φύλακας θήρας ή μέλος περιβαλλοντικής οργάνωσης)

Στο παρόν επισυνάπτονται σε ξεχωριστά αρχεία το ανωτέρω παράρτημα με τα είδη που δειγματίζονται, το Υπόδειγμα IVα και το Υπόδειγμα IVβ.

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με εστίες της γρίπης των πτηνών στην Ελλάδα

Από το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κ.Α.Φ.Ε. της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής  σχετικά με τις εστίες της γρίπης των πτηνών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της επείγουσας ενημέρωσης των πτηνοτρόφων και των κατόχων οικόσιτων πουλερικών.

Κατά το έτος 2016 υπήρξαν πολυάριθμα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε όλη την Ευρώπη που αφορούσαν στον υψηλής παθογονικότητας υπότυπο Η5Ν8 σε εκτρεφόμενα πουλερικά αλλά και σε άγρια πτηνά. Με βάση την πρόσφατη ενημέρωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο συγκεκριμένος υπότυπος ανιχνεύθηκε στις 23.12.2016 σε κύκνο στο Δέλτα του Έβρου και στις 12.01.2017 σε εκμετάλλευση 28.000 ορνίθων αυγοπαραγωγής στην Αρκαδία. Για το 2ο κρούσμα αναμένεται ο προσδιορισμός της παθογονικότητας του στελέχους, όμως λόγω της οξείας διαδρομής της νόσου στα προσβεβλημένα πτηνά της εκτροφής, με τη θνησιμότητα να αγγίζει σε διάστημα πέντε ημερών από τις πρώτες απώλειες το 100%, η εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για ιό υψηλής παθογονικότητας.

Read more...

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε Δελτίο Τύπου σχετικά με την έναρξη της ενεργητικής επιτήρησης της Λύσσας μετά την ολοκλήρωση των εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων για το φθινόπωρο 2016.

Το πρόγραμμα της Ενεργητικής Επιτήρησης της Λύσσας υλοποιείται με τη θανάτωση συγκεκριμένου αριθμού αλεπούδων ανά Π.Ε. και αποζημίωση αυτών, για την αξιολόγηση του προγράμματος εμβολιασμού και τον έλεγχο αποτελεσματικότητος αυτού.

Για περισσότερες πληροφορίες επισυνάπτεται:

1. Η Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

2. Δελτίο τύπου της της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

3. Έντυπο αποστολής δειγμάτων από κυνηγούς για το Πρόγραμμα Ενεργητικής Επιτήρησης της Λύσσας.

4. Αίτημα αποζημίωσης (πληρωμής) κυνηγών και Θυροφυλάκων

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε Δελτίο Τύπου σχετικά με την εμφάνιση κρουσμάτων γρίπης των πτηνών.

Δεδομένου ότι αυτήν την περίοδο στη χώρα μας υπάρχουν αυξημένες μετακινήσεις μεταναστευτικών ειδών άγριων πτηνών, εφιστούμε την προσοχή όλων των εμπλεκομένων για την πιστή εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων βιοασφάλειας και παραμέτρων παρακολούθησης των πτηνών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισυνάπτεται η σχετική ανακοίνωση καθώς επίσης και το Δελτίο Τύπου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής_Τμήμα Υγείας των Ζώων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

More Articles...