Αρχική Σελίδα Γεωγραφία Χάρτης
Ο δήμος Σιντικής καλύπτει ολόκληρο το βόρειο τμήμα του νομού Σερρών και συνορεύει δυτικά με το δήμο Κιλκίς, νότια με τους δήμους Ηράκλειας και Σερρών και ανατολικά με το δήμο Κάτω Νευροκοπίου - Δράμας. Στα βόρεια συνορεύει, στο μεγαλύτερο τμήμα, με τη Βουλγαρία και σε ένα μικρό τμήμα με την ΠΓΔΜ, δηλαδή στο δήμο Σιντικής βρίσκεται το σημείο εκείνο που συγκλίνουν τα σύνορα τριών κρατών γνωστό και ως «Τριεθνές».

xartis_dimou_sintikis_3_2

To Σιδηρόκaστρο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού Σερρών ανάμεσα στα όρη της Βροντούς και του Αγγίστρου από βορρά και του ποταμού Στρυμόνα δυτικά μέχρι τα διοικητικά όρια του νέου διευρρημένου Δήμου Ηράκλειας και ανατολικά του Δήμου Σκοτούσας.

Η γύρω περιοχή, γενικά, αποτελεί το βόρειο - βορειανατολικό τμήμα του Ν. Σερρών και χαρακτηρίζεται από την οροσειρά της Κερκίνης (Μπέλες) και τα όρη Αγκίστρου και Όρβηλου τα οποία αποτελούν και τα φυσικά όρια της χώρας μας με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Μεταξύ των ορέων Κερκίνης και Αγκίστρου διέρχεται ο ποταμός Στρυμόνας ο οποίος εισέρχεται στο ελληνικό έδαφος από την περιοχή αυτή. Η τοπογραφία αυτής χαρακτηρίζεται από το έντονο ανάγλυφο στα βόρεια, το οποίο με απότομες κλίσεις αλλάζει μορφή σχηματίζοντας την αρχή της πεδιάδας των Σερρών.
Γενικά πέρα από τη σημαντική θέση που κατέχει στον ευρύτερο γεωπολιτικό χώρο -η περιοχή αυτή του Νομού Σερρών αποτελεί πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη και τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες (τελωνείο Προμαχώνα)-  παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από πλευράς φυσικού περιβάλλοντος καθώς εμφανίζει μεγάλη ποικιλότητα φυσικών στοιχείων.
Την εικόνα της περιοχής συνθέτουν οι οροσειρές, τα δάση, οι κοιλάδες και τα ρέματα με κυρίαρχη την παρουσία ορεινών όγκων στα βόρεια, τον ποταμό Στρυμόνα που διασχίζει την περιοχή αυτή και τη λίμνη Κερκίνη στα δυτικά. Αυτά τα πλούσια φυσικά χαρακτηριστικά αποτελούν ένα αξιόλογο δυναμικό που διαθέτει η περιοχή.
Διαβάστε επίσης: