Αρχική Σελίδα Πολιτιστικά
pastarchives.jpg
Ο διάλογος των πολιτισμών μέσα στο χρόνο, έστω και κάτω από τραγικές πολλές φορές συνθήκες, είχε σίγουρα θετικά αποτελέσματα. Ακόμη και οι κατακτητές άφησαν ίχνη και έβαλαν τη δική τους πινελιά.
Μετά την απελευθέρωση το 1913 το Σιδηρόκαστρο είχε μια έντονη πολιτιστική και πνευματική ζωή. Με φιλαρμονική, κινηματογράφους, θεατρικές παραστάσεις, εφημερίδες, γέννησε άνδρες επιφανείς στα γράμματα, την πολιτική και τις επιστήμες.
Κι αν έχασε τους κινηματογράφους -σημείο των καιρών- κράτησε όλα τα άλλα. Σήμερα έχει ραδιόφωνο, μηνιαία εφημερίδα και δημοτική βιβλιοθήκη. Το Σιδηρόκαστρο εμπνέει.
  • Εθιμα & Παραδόσεις   ( 0 items )
    Οι διαφόρων οριζόντων καταγωγής κάτοικοι του τόπου μας έφεραν μαζί και τον εθιμικό τους πλούτο. Τα έθιμα και οι παραδόσεις των προσφύγων και αυτές των ντόπιων κατοίκων του Σιδηροκάστρου αναβιώνουν κάθε χρόνο μέσα από τις εκδηλώσεις που οργανώνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής και το πνευματικό κέντρο.
    Πέρα από τα πανηγύρια με τις γιορτές των αγίων και τις τοπικές επετείους με σημαντικότερη αυτή της απελευθέρωσης της πόλης την 27η Ιουνίου 1913 στη γύρω περιοχή οργανώνονται διάφορες γιορτές και φεστιβάλ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που πλουτίζουν και αναζωογονούν τον επισκέπτη.

  • Φιλαρμονική   ( 0 items )
  • Σύλλογοι   ( 1 item )
  • Σιδηρόκαστρο "γη ανδρών επιφανών"   ( 7 items )
    «...Οι κάτοικοι της πόλεως ταύτης είναι αξιοθαύμαστοι δια την προς την παιδείαν θέλησιν και προθυμίαν των, διατηρούντες Αστικήν Σχολήν με εξήντα περίπου μαθητές ολονέν προαγομένην, επτατάξων παρθεναγωγείου τετράτακτον...»
    (Εφημερίδα Αστήρ Θεσσαλονίκης Κυριακή 10 Δεκ. 1909)
  • Δημοτική Βιβλιοθήκη   ( 5 items )
  • Σπηλ.Συνέδριο   ( 1 item )

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Banner
Banner
Banner
Σάββατο
27
Απριλίου
Ανατ.: 05.34
Δύση: 19.17
Σελήνη
18 ημερών
Έγερσις Λαζάρου,
Γεωργίου Τροπαιοφόρου, Γλυκερίου μάρτυρος, Συμεών, Ποπλίωνος μάρτυρος
1832
Η Ακαρνανία προσαρτάται στο Ελληνικό Κράτος, μετά από απόφαση των Προστάτιδων Δυνάμεων.
1864
Θάνατος του Στρατηγού Μακρυγιάννη.
1941
Γερμανικά στρατεύματα εισέρχονται στην Αθήνα.

γη ανδρών επιφανών

Αναστάσιος Π. Πολυζωΐδης (1802-1873) Δικαστής υπουργός
Είναι ο δικαστής που αρνήθηκε να υπογράψει τη θανατική καταδίκη του Θ. Κολοκοτρώνη με συνέπεια την άγρια κακοποίησή του και φυλάκισή του. Σπούδασε νομικά και ιστορία στη Γερμανία. Υπήρξε γραμματικός του Α. Μαυροκορδάτου και ο βασικός συντάκτης του συντάγματος της Α' εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου.
Επί Οθωνα διορίστηκε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και σύμβουλος επικρατείας για να γίνει αργότερα υπουργός Παιδείας και Εσωτερικών. Τότε εξέδωσε το βασιλικό διάταγμα «περί συστάσεως του πανεπιστημίου Αθηνών», ίδρυσε τη βιβλιοθήκη του και έβαλε τις βάσεις της ελευθεροτυπίας με τον «περί τύπου» νόμο της 23.11.1837. Έγραψε πολλά και αξιόλογα έργα